Installation og test af gummilister til lyddæmpning af Model 3 og Y

Installation og test af gummilister til lyddæmpning af Model 3 og Y

11 kommentarer

Tidsforbrug: 45 minutter

Sværhedsgrad: 

Ren faktuelt har jeg ikke belæg for at sige, at kabinestøjen er blevet formindsket, men efter at have sat begge sæt gummilister i bilen ville jeg ikke undvære dem. Jeg syntes ikke jeg kan høre forskel ved almindelig landevejskørsel, men på motorvej og ved højere hastigheder over 100 km/t er jeg ikke i tvivl - jeg oplever helt klart mindre vindstøj i kabinen. Især den lille susen jeg syntes at kunne høre ved nogle af dørene før er væk.

Når jeg kører under 80 km/t er min oplevelse helt klar, nemlig at der er virkelig dejlig ro i kabinen i min Model Y. Men anderledes oplever jeg det er når jeg kører på motorvej - mellem 110 og 140 km/t. Jeg kom fra en BMW G31 2017 hvor jeg syntes der var en del mindre dækstøj ved højere hastigheder, og lige præcis dette, kunne jeg godt tænke mig at opnå i min nye elbil.

Det skal siges at jeg på ingen måde er gået videnskabelig til værks i mine beskrivelser, dvs. ingen decibelmålinger eller andet. Udelukkende min egen subjektive oplevelse.

Så jeg satte mig for at montere to forskellige lyddæmpende produkter i min Model Y. En gummitætningsliste der monteres rundt om glastaget samt et sæt af gummilister der monteres i bagagerum, frunk og samtlige døre. Alle har til formål at mindske vindstøj inde i selve kabinen.

Jeg startede med at montere den tynde gummiliste rundt om taget, som jeg regnede med skulle tage mig et minuts tid og bum, så var den sat i. Men sådan skulle det ikke gå. Som så meget andet så jeg lige en youtube video af hvordan man nemmest sætter listen fast. Her skulle jeg starte i det ene hjørne og så derefter det diagonale hjørne for på den måde, at kunne sætte de to resterende hjørner fast. Men det der skete var, at den konstant hoppede af igen når jeg gik rundt om bilen for at sætte det diagonale hjørne fast. Der skulle gå ca. 8 gange før jeg fik en hjælpende hånd til at holde gummilisten nede i det ene hjørne, mens jeg selv satte det andet hjørne fast. Derefter var let og blot at presse selve listen ned mellem glastaget og selve bilen. 5 minutter senere var den presset super godt på plads og nu var det på tide med en prøvetur.

Det blev en relativ kort tur på ca. 5 km med hastigheder mellem 60 og 90 km/t. Jeg slukkede for musikken og klimaanlægget så der var så stille som muligt i kabinen inden jeg kørte afsted. Jeg lyttede og lyttede, men under selve turen havde jeg svært ved at vurdere om jeg overhovedet kunne høre forskel, uanset om det var ved 30 km/t eller 90 km/t. Jeg kom desværre ikke på motorvej da det kunne have givet en anden oplevelse. 

Så var turen kommer til sættet af gummilister der skulle monteres i bagagerummet, frunk og samtlige døre. Jeg startede med at gøre alle områderne godt rene, først med almindeligt varmt vand for at slutte af med at tørre over med sprit for at være sikker på, at de ville blive siddende så godt som muligt.

Alle listerne blev pakket ud og blev lagt de respektive steder rundt om bilen. Jeg blev dog i tvivl om hvilken liste der var til henholdsvis den højre og venstre side, men her opdagede jeg, at der var et meget lille L og R i enden af selve listen. Derefter var det bare at gå i gang. Jeg startede med bagagerummet hvor jeg fandt midten af gummilisten og satte den fast på mindten af bagarumsklappen. Derefter var det blot at trykke rigtig godt til og fortsætte begge sider rundt. Jeg endte med at have ca 5 cm til overs som jeg bare klippede af. Lidt anderledes var det med dørene da den ene ende tydeligvis ikke skulle klippes i, så her startede jeg og klemte rigtig godt til indtil hele listen var sat på. Også her var der ca. 5-7 cm til overs som jeg klippede af. Samme fremgangsmåde på de andre døre og vupti så var jeg færdig.

Lidt sværre var det dog da listerne på A-stoplen skulle sættes på, da det er lige inde bagved dørhængslerne. Jeg bakkede bilen ud af carporten så dørene kunne åbnes helt og der var godt med lys. Til sidst blev listerne på B-stolpen sat på - eller rettere sagt skal listen sætte på den forreste side af bagdøren, der vender mod fordøren. 

Efter ca. 45 minutter var jeg færdig og det var igen tid til en prøvetur, som jeg var lidt mere spændt på end før.

Jeg kørte samme tur som før, men denne gang var jeg langt mere overbevist. Når jeg kørte ved lave hastigheder kunne jeg ikke rigtig høre forskel, men lige så snart jeg kom op i fart var meget af den stille susen ved dørene væk.

 

Konklusion

Giver det mening at købe begge sæt? Det kan jeg ikke svare entydigt ja til, men jeg kan godt lide at jeg har gjort hvad jeg kan for at for at mindske vindstøjen og få en mere rolig kabine. Det har helt sikkert gjort en forskel, og næste trin er, at montere støjdæmpning i de forreste hjulkasser.

 

11 kommentarer

Https://D-change.net
Https://D-change.net

This article offers clear idea in support of the new visitors
of blogging, that in fact how to do blogging and site-building.

https://d-change.net
https://d-change.net

Currently it looks like Drupal is the preferred blogging platform available right now.

(from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

d-change.net
d-change.net

I am curious to find out what blog platform you’re using?

I’m having some small security issues with my latest blog and I would like
to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

D-change.net
D-change.net

Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
I must say you’ve done a superb job with this.
Additionally, the blog loads super fast for me on Safari.
Exceptional Blog!

D Change
D Change

Thank you for some other fantastic post. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal manner of
writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such info.

Skriv en kommentar

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.